Kako pripremiti automobil za zimu

//Kako pripremiti automobil za zimu

Kako pripremiti automobil za zimu

Pre početka zime treba popraviti sva oštećenja na limu, makar se radilo i o neznatnim ogrebotinama. Mraz, a pogotovo so izmešana sa snegom, veliki je neprijatelj automobila. Isto važi i za izduvni sistem.

– Ukoliko je korozija već vidljiva golim okom, potrebno je posetiti neki servis gde će majstor iz kanala, ili ako podigne automobil dizalicom, mnogo lakše ustanoviti u kakvom stanju je auspuh – kaže Milosavljević. – Jasno, majstor će vam dati i savet da li je neophodno promeniti neki deo na izduvnom sistemu. Proverite sva svetla, pokazivače pravaca…

 

GLICERIN

IMA stvari koje vozači mogu i sami da urade. Sve gumene „kedere“ na vratima, haubi, poklopcu prtljažnika trebalo bi pred ledene dane premazati glicerinom da se ne bi zamrzavali. Nije loše ni da se sipa pokoja kap u brave, a dobro je i naprskati ih nekim sprejom protiv zamrzavanja.

– Proverite i metlice brisača. Ukoliko ne prianjaju pravilno na staklo, i ako su iskrzane, iskrivljene, zamenite ih. Mali trošak, ali veliki doprinos vidljivosti, što automatski znači i bezbedniju vožnju – podseća naš sagovornik.

– U kolima bi trebalo da imate i sprej za brzo odmrzavanje stakala, ili bar odgovarajuću plastičnu metlicu-strugač leda. Sipajte i novu tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da to bude ona namenjena za zimske uslove, da se ne bi smrzavala kada nastupe hladniji dani.

Majstor Milosavljević kaže da se podrazumeva provera antifriza, ali da treba biti pažljiv i dobro proučiti karakteristike tečnosti koja se sipa. Uvek treba zatražiti od prodavca najkvalitetniji antifriz, onaj s najnižom tačkom smrzavanja i sa antikorozivnom zaštitom.

 

ADITIVI

MNOGI naši čitaoci muku muče prilikom paljenja automobila na niskim temperaturama.

Milosavljević ističe da bi u dizel gorivo, bar ovo evropskog kvaliteta, proizvođači trebalo da dodaju aditive protiv smrzavanja.

– Ali to možete da uradite i sami. Naravno, da bi automobil dobro startovao, neophodno je da akumulator bude ispravan, dovoljno napunjen.

Preporučujem da odete u neki servis radi provere celog sistema za paljenje a ne samo zbog napunjenosti akumulatora – kaže majstor Milosavljević.

– I sami možete da doprinesete boljem stanju sistema za paljenje, bar utoliko što ćete očistiti kleme, a ukoliko je nivo elektrolita opao, dospite destilovanu vodu.

Naravno, sami možete da zamenite i svećice, kablove…

By | 2018-01-22T14:19:40+01:00 January 22nd, 2018|Categories: Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment